top of page
11.jpg

3.1

H.O.G.® LOVE STORIES

H.O.G.® Benelux

Danny Weel

Danny Weel, 34 jaar oud, rijdt op een Street Bob uit 2013

Wanneer heb je deze Harley gekocht?

In augustus 2018.”

Ben je H.O.G. lid?

“Ik ben wel lid, maar doe er weinig mee, mede omdat ik niet precies weet wat je er wel mee kan doen.”

Ik houd van mijn Harley omdat...

“Gewoon de mooiste fiets die er bestaat! Ik heb bijna tien jaar bij defensie gewerkt en was dus heel veel weg. Toen ging ik daar weg en moest best wel een beetje zoeken naar een plekje in de maatschappij. Rijden helpt dan, helm op en gaan, het is een soort therapie.”

 

Ik heb voor dit model gekozen omdat...

“De Sportster vond ik net iets te klein, te licht. Net niet helemaal mijn motorfiets. Ik wilde wel iets groter en wat meer vermogen, maar wel sportief, met wat extra pit erin. Er is een klein kuipje op gezet voor lange ritten, zodat ik minder last heb van de wind. Ik heb een afneembare sissybar gekocht en nu kan ik achterop alles meenemen wat ik nodig heb en kan overal ter wereld komen waar ik wil.”

 

Hoeveel kilometer rijd je ongeveer per jaar?

“Soms 10.000, meestal meer. Dit jaar ga ik daar zeker ver overheen. Zolang het droog is, is het mijn eerste vervoersmiddel, helm op en gaan, ik ben niet zo moeilijk met motorpakken en zo.”

Hoe lang rijd je Harley?

“Vanaf oktober 2017.”

Waarom H-D?

“In het begin puur om het uiterlijk, het geluid. Ik vind het mooie, gave motoren om te zien, super gaaf. Ik zag vroeger wel ‘s een groepje rijden en vond dat al heel imponerend. Ik heb ’t van jongs af aan altijd al een imposant merk en motorfiets gevonden. Ik kwam vroeger al bij West Coast Motors in Alkmaar om te ‘window shoppen’.  Maar toen ik mijn Sportster in Australië kocht kreeg ik pas door dat het mooie techniek is, dat ie klopt. Toen ik ermee wegreed, de weidse vlaktes van de wheatbelt in, heb ik geen enkel probleem ondervonden. Met de Street Bob hetzelfde, eigenlijk zelden iets mee gehad. Een keertje had ik wat vermogensverlies, toen heb ik het blok laten reviseren.”

Ik houd van rijden in mijn regio omdat...

“Ik woon aan de kust, tijdens hoogzomer kan je hier mooi rijden mits er niet teveel toeristen rondrijden. Het platteland is heel mooi om te rijden hier in Noord-Holland. Luxemburg vind ik dichtbij, ik rijd daar zo naar toe om een weekendje te gaan rijden.”

 

Ik heb mijn rijbewijs sinds...

“Toen ik ‘n jaar of twintig was.”

 

Heb je wel eens een extra (rijvaardigheid-) cursus gevolgd?

“Ik heb in 2019 met de strandrace Bikes en Boards in Zandvoort meegedaan. Tien dagen daarna kocht ik mijn eerste enduromotor. Maar zo’n rijopleiding lijkt me wel geinig.”

Wat is jouw leukste ervaring met jouw H-D?

“Mijn avontuur in Australië, als je motor er daar mee stopt, dan is het einde oefening. Je komt soms op plaatsen waar twee weken geen mensen komen.

Maar ook mijn laatste trip, zeven landen in zeven dagen, vooral toen een van de jongens met wie ik samen was besloot dat we de Route Napoleon door de bergpassen zouden rijden. Op sommige stukken zijn we wel vier uur lang niemand tegengekomen. Prachtig rijden daar, met 150 de berg op! Soms reden we ook op half onverharde paden, super!”

 

Mooiste trip of route die je hebt gereden?

“Mede door de vreemde omgeving toch Australië, een heel apart avontuur. Ook al is het meestal eindeloos rechtuit rijden, toch is het soms best spannend en hoop je elke ochtend weer alleen in je slaapzak wakker te worden Het sterft er namelijk van de giftige slangen en spinnen!”

 

Wat is de trip of route die je ooit wilt ervaren?

“Dat was ook waarom ik naar de Pan America zat te kijken, ik zou heel graag de Trans Euro Trail, een Europees dirt track avontuur, willen rijden. Die wordt meestal in gedeeltes gereden, maar ik zou ‘m in een keer willen rijden, dat is zo’n 51.000 kilometer, dus daar heb ik wel een paar maanden voor nodig. Met weer en overnachtingen ben ik heel makkelijk, zie ik een bui aankomen, ga ik gewoon onder een brug liggen. Ik hou van lekker basic, op pad met mijn motor met achterop tentje, slaapzak en gasbrandertje mee.”

 

Sleutel je zelf wel eens?

“Het blok laat ik doen, alles doe ik verder zelf, zoals onderhoud, vering etc.”

 

Wat is er aan jouw motor gecustomized?

“Een ander stuur met risers, Stage 2, afneembare fairing en afneembare sissybar.”

 

Wat zou je nog graag willen doen?

“Qua performance zit ik goed, misschien andere voetsteunen, om nog iets platter de bocht door te kunnen. Ik mis af en toe wel ABS, soms heb ik wel eens van die ‘Oh ja momentjes’…”

 

Welk model staat op je verlanglijstje?

“Je mag me alles afnemen behalve mijn hond en mijn motor, maar als er eentje bij mag, dan komt beslist de Pan America erbij!”

 

Verdiep jij je wel eens in de geschiedenis van H-D?

“Ja, ik vind die oude wedstrijden leuk, zoals de oude kombaanraces en flat track races en zo.”

 

Welk model van vroeger vind je het mooiste en waarom?

“De XR 750”

 

H-D is een echt cult icoon, draag jij dat ook uit?

“Ja, maar ik hoef niet alles van Harley-Davidson te hebben, meestal heb ik gewoon een kevlarbroek en een T-shirtje aan en dan gaan!”

 

Er zijn veel films met een H-D in de hoofdrol, welke is jouw favoriet?

“Ik ben echt een buitenmens, ik kijk niet veel films. Maar ik vind ‘t wel leuk als je ziet in films wat je allemaal met een Harley kan.”

 

Waar hoop je in de toekomst op voor jezelf / Harley / H.O.G.?

“Ik zal nooit minder gaan rijden, veel mooie trips maken, meer openbaarheid creëren, meer op social media zetten. Je bindt je troep achterop je motor, vrijdagmiddag vertrekken, lekker een weekend in bijvoorbeeld in Luxemburg rijden, en zondag weer thuis. Ik ben echt van mening dat veel motorrijders dat stukje missen, dus ik hoop dat ik mensen met dit verhaal een beetje kan inspireren en motiveren.”

 

Wat voor plannen en dromen heb je nog?

“Ik ben een beetje aan het kijken om te gaan werken en wonen in Spanje, liefst aan de kust want ik houd van de zee. Bij elke stad is wel een gebergte, daar kan je heerlijk rijden! Het zit er bij mij in de familie met de paplepel ingegoten, gewoon lekker rijden, en vooral niet zo moeilijk doen. Wil je wat meer van mijn trips zien of vind je het leuk om een keertje samen te rijden check dan even mijn instagram: dann_88.”

(Interview by Onno Wieringa – madnessphotography.nl)

Ik ontdekte Harley-Davidson toen ik...

“Dat was in oktober 2017. Ik heb toen in Australië mijn eerste Harley gekocht, dat was vet! Een H-D Sportster 883 met een 1200 kit en noppenbanden.

Ik kom echt uit een motorfamilie, mijn vader is voorzitter van een toerclub en eens per jaar komen bevriende Engelsen en Denen naar onze club toe en wij gaan ook eens per jaar naar hen toe. Ik ben dus opgegroeid met motoren en wilde altijd al een Harley. Ik ben op een vrij jonge leeftijd begonnen met werken bij Defensie, ik verdiende niet echt de wereld op dat moment. Dus ben ik begonnen met rijden op verschillende goedkope Japanse motoren, dit is erg goed geweest voor mijn reparatie vaardigheden.”

"Ik woonde samen en zou gaan trouwen, maar dat ging door omstandigheden niet door. Ik heb toen alles verkocht, ook mijn huis en ben naar Australië gegaan, een beetje het ‘Wilde Westen’ en heb daar heel veel gereden. Ik kocht daar in Perth die Sportster met noppenbanden, want daar heb ik ook heel veel op onverharde wegen gereden. Die tijd alleen daar op de motor heeft me erg goed gedaan en heeft tot nieuwe inzichten geleid.

Ik verkocht, voor ik weer naar Nederland terugging, eerst daar de Sportster en thuisgekomen kocht ik een Street Bob. Ik had thuis nog twee motoren staan, maar geen Harley en als je eenmaal aan H-D hebt geproefd, kan je niet meer terug. Ik was al maandenlang aan het kijken naar de motor die ik zocht, maar die werd precies toen ik aankwam voor mijn neus verkocht. De eigenaar had er nog eentje staan, maar die was veel nieuwer en dus stukken duurder. Ik baalde en dacht, ‘laat maar’ en ging naar huis, maar heb ‘m de volgende dag toch gekocht.

Dat was in augustus 2018, ik heb er een Stage 1 op laten zetten, laten tunen en progressieve veren in de voorvork gezet Ik hou van toeren, maar ook van lekker sportief rijden, dus voor wat extra performance heb ik uiteindelijk een Stage 2 kit laten monteren.

Ik heb net een motortrip met twee vrienden achter de rug.  Zeven landen in zeven dagen, vanuit Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Monaco en Italië naar Zwitserland, en via Frankrijk, Luxemburg en België weer terug naar huis. In elf dagen 4.100 km gereden. Niet zoals ik het gebruikelijk doe, want die jongens wilden liever in een hotelletje, niet kamperen wat ik meestal doe.

Tijdens die trip merkte ik dat de voetsteunen wel erg gauw de grond raken, dus bij thuiskomst bij H-D West Coast Motors langere achterschokdempers  gehaald, zodat de motor wat meer grondspeling heeft. Nu gaat ‘t helemaal als een speer! In Zwitserland en Italië reden we veel bergpassen met haarspeldbochten. Die twee anderen reden beide met een BMW GS en ik kon ze goed bijhouden! Een van die jongens kan echt goed rijden, hij stond er versteld van wat ik met de Street Bob uithaalde. Ik maak ook veel filmpjes met mijn GoPro, ben nu met de ‘aftermovie’ bezig, die link krijgen jullie nog! Oh ja, het weekend voor die zeven landentrip was ik in Engeland, lekker basic, met tentje en slaapzak. Zo reis ik als ik in m’n eentje ga, niet te moeilijk.

Ik vind de Pan America ook heel mooi, zeker voor deze trips. Ik heb ermee proefgereden, want voor we die trip gingen maken wilde ik eigenlijk ook wel zoiets, maar de Pan America was net iets te duur.”

Ik ben fan van mijn Harley omdat...

“Je kan er alles mee doen, sportief rijden, toeren, echt alles. Ik heb er zelfs stukken mee offroad gereden, wat ik trouwens niet iedereen zou aanraden. Verder vind ik het uiterlijk van mijn fiets mooi, een echte no nonsense bike. Poetsen hou ik niet van, dus het meeste is lekker matzwart. Her en der mist er een beetje verf, maar dat maakt hem juist alleen maar mooier.”

 

Ik houd van rijden met mijn Harley omdat...

“Harley rijden maakt mijn hoofd leeg, op een slechte dag is het iets waar ik blij van word, het is een soort therapie. Het werkt bij mij zelfs als een anti-kater middel, alle negatieve dingen verdwijnen als ik op die motor zit.”

Wat doe je zelf om jongeren te stimuleren motor / H-D te rijden? “Mijn zusje heeft net haar rijbewijs gehaald, ze heeft nu iets wat op ’n H-D lijkt, maar wil ook graag een Harley-Davidson. Het window shoppen bij de H-D dealer doen we dus nu samen. De beste manier om mensen zonder motorfiets te stimuleren om H-D te rijden is een beetje gas geven. Wil je motorrijders overhalen naar H-D over te stappen, dan moet je laten zien wat je er allemaal mee kan. Veel mensen denken dat alle Harleys zijn gemaakt om een beetje suf rechtdoor te rijden, ik wil je best het tegendeel laten zien.”

bottom of page