top of page
11.jpg

3.1

H.O.G.® LOVE STORIES

H.O.G.® Benelux

Eline Hospied

Eline komt uit België en is 42.

Ze rijdt op een H-D Sportster 1200 chopper en een Pan America.

Wanneer heb je deze Harley gekocht?

“Ik heb de Pan America in maart 2022 gekocht, ik had ook op een BMW GS proefgereden, omdat iedereen zei dat die het meest geschikt voor mijn plannen zou zijn. Maar de Pan America heeft, ondanks het nieuwe blok, toch nog steeds het ‘Harley gevoel’. 

Ik ontdekte Harley-Davidson toen ik: In 2017, daarvoor ook, ja absoluut wel, ik heb altijd gedroomd om met een motor te rijden, maar ik ben te beschermd opgevoed, zelfs een bromfiets was ‘not done’! Ondertussen waren mijn eigen kinderen groot genoeg en kon ik voor mijn motorrijbewijs gaan. Dat was dus in 2017. Een Sportster 883 S was mijn eerste. Daarna de chopper erbij gekocht, en we zijn nu ook nog een H-D Shovelhead aan het opbouwen.”

 

Ik houd van mijn Harley omdat...

“Het is eigenlijk vanaf het moment dat je op die motor zit en je gaat de baan op. Ja, hoe moet ik het zeggen, het is mijn schakelaar. Ik heb een drukke, fulltime job, een vrij gestructureerd leven, en drie kinderen thuis. Vanaf dat ik op de Harley stap, is de chaos weg, enkel als ik op die Harley rij is het rust in mijn hoofd, daarom is het ook mijn grootste hobby.”

 

Ik heb voor dit model gekozen omdat...

“De chopper omdat ik een extreme vintage lover ben. Ik hou enorm veel van dat chopperleven en de bijbehorende lifestyle. Ik heb heel veel kennissen in de chopper scene, hou van het unieke van die motors, daar was mijn eerste keuze, Harley om de vintage looks. Die chopper is heel leuk om mee te rijden, het is een hardtail, dus niet al te comfortabel, al heb ik daar vaak mee gereden. Daarom de aanschaf van de Pan America, ik wil graag ermee naar Noorwegen, ik zocht een Harley om daar comfortabele lange ritten mee te doen, vandaar dat ik de Pan America erbij heb gekocht.  Ik heb daarvoor wel de Sportster 883 S moeten verkopen.”

 

Hoeveel kilometer rij je ongeveer per jaar?

“Zo’n 7.000”

04eline.jpg

Ik ben fan van mijn Harley omdat...

“Omdat dat eigenlijk het enigste is voor mij om mijn hoofd leeg te maken, heel je posering anders te gaan beleven dan die je thuis dag beleving van huisje-boompje-beestje Het is de beleving die mij de vrijheid biedt om te gaan en te staan waar en wanneer ik wil.”

Ik houd van rijden met mijn Harley omdat: “Allee, dus het is uniek, niet gepland, het is niet dat het op de plank ligt van ‘zus en zo’ gaat de dag verlopen, maar genieten van de dingen die op je pad komen, zonder op voorhand een hele planning te hebben Na het werk kan ik soms gewoon de motor nemen en denken, oké, ik rij naar het noorden.”

 

Ben je lid van een H.O.G. Chapter?

“Nee momenteel niet, ik heb bij aanschaf van de Pan America het H.O.G. lidmaatschap gekregen, maar ik ben nog niet echt betrokken bij een Chapter, ik behoor tot geen enkele club of groep.”

 

Wat doe je zelf om jongeren te stimuleren motor / H-D te rijden?

“Ja, als ik binnen de bebouwde kom rijdt, zie je vooral de meisjes kijken; ‘Kijk daar rijdt een vrouw!’ Ik neem dan ook wel de kids op korte ritjes mee, zoals naar school en zo.” 

 

Hoe lang rijd je al Harley?

“Vanaf 2017”

Waarom H-D?

“Dat is een match met mijn stijl, het is gewoon de stijl en de sfeer die wordt opgebouwd rond de lifestyle, de historie, hoe dat nu nog steeds wordt uitgedragen, ook de moderne modellen, heel verschillend, maar toch allemaal dezelfde passie. Het is iets, dat trekt mij automatisch aan, vanaf het begin.”

Ik houd van rijden in mijn regio omdat: “Ik woon in de regio Antwerpen, als je je gedachten wilt vrijmaken kan je toch beter naar Nederland gaan. Maar hier in de omgeving is ook veel moois, bijvoorbeeld Doel, Antwerpen en dicht bij huis heb je bijvoorbeeld Kalmthout, het militair terrein Brasschaat, en even wat verder Putte. Ik ga ook graag naar Luxemburg, de Ardennen, maar dat is dan meer gepland. Dat gecombineerd met een overnachting, rijden door mooie bochten, met veel hoogteverschil.”

 

Ik heb mijn rijbewijs sinds...

“Ik ben gelijk voor het A-rijbewijs gegaan in 2017, ik heb nooit die tussenstappen gedaan, ik had zelfs nog nooit op een bromfiets gereden! Ik was vlak daarvoor bij de Harley-Davidson Experience Days bij de Harley dealer geweest, toen heb ik op de Street gereden, die kon je testen, en op de rollen hadden ze toen een 1200 staan om gevoel met koppeling en gas geven gevoel te krijgen, toen wist ik zeker dat dit het was wat ik wilde!

Heb je al eens een extra (rijvaardigheid-) cursus gevolgd: “Nee, niet gedaan, maar ik wil ‘t wel doen met de Pan America, dat is nodig, het zwaartepunt ligt een stuk hoger en de motor is ook veel groter dan de Sportster. 

Wat is jouw leukste ervaring met jouw H-D?

“Toen we met grote groepen gingen rijden, zeker met die oude choppers, die verliezen ook nog wel ’s wat onderdelen, dus dat is altijd mooi! Toen ik thuis met de Pan America aankwam met die grote koffers, kreeg ik daar gelijk commentaar op. Maar tegen mijn vriend zei ik lachend, ‘Maar allee, die koffers zijn handig voor al die onderdelen die jullie verliezen mee te kunnen nemen!”

Wat is de mooiste trip of route die je hebt gereden?

“Ik denk toch wel ooit aan een keer, dat was naar Duitsland, dat was door België, Luxemburg en Duitsland, een van de mannen had op zijn navigatie ‘spannende route’ ingegeven. Ik was met de chopper, ik was bekaf, ik kan natuurlijk wel motorrijden, maar het gaat allemaal vrij zwaar, de koppeling en het schakelen en zo is stroever dan op een nieuwe motor. Op een chopper is het echt hard werken! Maar ik heb gigantisch genoten van het uitzicht, het was een heel mooie rit voor mij, niet teveel nadenken, op de machine met niet al te beste remmen, het was voor mij een overwinning! Daarnaast, mijn partner organiseerde de Chopper Bash mee, die rit daar naartoe, onderweg zoveel choppers tegenkomen, die vanuit alle richtingen toekomen, helaas wordt dat niet meer georganiseerd, wie weet komt dat ooit weer terug!”

 

Wat is de trip of route die je ooit wilt ervaren?
“Ik plan sowieso om na volgend jaar naar Noorwegen te gaan met de Pan America, ik zie nu op social media heel veel verhalen passeren van motorrijders die daar zijn, die foto’s van de natuur daar, dat spreekt mij enorm aan. Met de Pan America daar rijden, kamperen, even helemaal terug tot mijzelf komen. Ik zie daar echt heel erg naar uit.”

 

Bij welke dealer heb jij je Harley gekocht?

“Ik heb de Pan America gekocht bij Silver Lake.”

`Sleutel je zelf wel eens?

“Niet aan de Pan America, maar de chopper wel en de Shovelhead samen met de partner aan het opbouwen. Verder doe ik onderhoud, olie, verlichting en bijvoorbeeld ander stuurtje en kleine dingen zelf aan de chopper met behulp van m’n vriend, maar het blok zeker niet.”

Wat is er aan jouw motor -de Pan America- gecustomized: “Ik heb ‘m gekocht met een skid plate, het is een Special met adaptieve rijhoogte, dat moest wel voor mijn korte benen! Verder headlight guard. Ik ga wel soft bags aanschaffen, zeker niet de hard cases voor Noorwegen eerst rijvaardigheids training doen, maar ook een off-road cursus, daarom ga ik pas na volgend jaar naar Noorwegen.”

 

Wat zou je nog graag willen doen?

“Eerst wat meer zelfvertrouwen krijgen, de Pan America is een pak zwaarder dan de motoren die ik nu gewend ben, maar hij is wel superleuk!”

Welk model staat op je verlanglijstje: “Ik heb heel lang getwijfeld om een Low Rider S te kopen, maar de Pan America is meer geschikt voor wat ik zoek.”

Verdiep jij je wel eens in de geschiedenis van H-D?

“De laatste jaren minder, ik heb echt een heel, heel druk bestaan, de paar vrij uurtjes besteed ik liever aan op de motor te stappen. Soms lees ik Dice magazine, een leuk blad met daarin veel choppers.”

 

Welk model van vroeger vind je het mooiste en waarom?

“De Knuckle- en Panheads en Early Shovelheads vind ik het mooiste, foto’s uit het verleden kijk ik graag naar, daar haal ik inspiratie uit, ik kijk graag plaatjes, het is passie.”

 

H-D is een echt cult icoon, draag jij dat ook uit?

“Ik denk wel dat onderdeel is in uw persoon, ik heb net een Harley jack gekocht, ik heb ook een jas uit de Pan America lijn, maar niet alles is H-D kleding. Mij zie je niet in kleedjes, ik draag nu ook jeans, eigenlijk ben ik altijd klaar om de motor te springen!” 

Waar hoop je in de toekomst op voor jezelf en Harley?

“Meer en verder te reizen, dat is wel erg belangrijk, uithoeken van Europa induiken en misschien nog verder. Vanaf Noorwegen hoop ik de eerste ervaring te hebben en dan te kunnen plannen; elk jaar van hier naar daar en dat hoeft niet lang te zijn want ik heb niet veel vakantie, en of dat nou in groepjes is of alleen, dat maakt mij niet uit.”

 

Wat voor plannen en dromen heb je nog?

“Ik was eigenlijk alweer aan het te kijken voor nog een andere motor, ik zou graag een passende collectie willen hebben, maar eerst de Shovelhead af te maken. Maar zeker ook wel om meer dames die motorrijden te spreken en  te ontmoeten, je ziet er veel op social media, maar in ‘t echt kom je maar weinig tegen! Ik hoop ook door mijn reizen meer dames tegen te komen. Ik heb laatst een schilderij, gemaakt van een foto van mij, van een vrouwelijke motorrijdster in Oekraïne gekocht. Zij had dat geschilderd en ik heb dat gekocht, dat is een inspiratie ook om zeker zo iemand in het echt te mogen ontmoeten!”

(Interview by Onno Wieringa – madnessphotography.nl)

bottom of page