top of page
11.jpg

3.1

H.O.G.® LOVE STORIES

H.O.G.® Benelux

Jake Jonkman

Jake Jonkman, 29 jaar en rijdt op een Sportster 883 uit 2018

Ik ontdekte Harley-Davidson toen ik?

“Al van heel jongs af aan, mijn vader reed ook motor, een H-D, hij had eerder al onder andere een Road King en een Fat Boy, hij rijdt nu een Softail Slim S.”

Wanneer heb jij jouw Harley gekocht?

“Vijf jaar geleden.”

Ik houd van mijn Harley omdat?

“Hij zo divers is, hij geeft mij het gevoel van vrijheid, of ik nou in mijn eentje rijd of met een hele club.”

Waarom heb je voor dit model gekozen?

“Dit model is de Sportster, het oude model. Ik wilde geen Street of Street Rod 750, maar ik wilde een echte Harley, de Sportster leek mij een goed model om te beginnen. Na een jaar dacht ik, ‘wat wil ik nou, groter en zwaarder rijden?’ Maar hij beviel gelijk zo heerlijk, dus ik heb ‘m gehouden, hij is ook zo lekker wendbaar!”

jake03.jpg

Hoeveel kilometer rijd jij ongeveer per jaar?

“Helaas niet zoveel als ik zou willen, er staat nu 16.000 op. Tijdens corona heb ik niet gereden.”

Ik ben fan van mijn Harley omdat?

“Waarom niet! Van de ‘looks tot de feel’, zou ik zeggen, hij rijdt heerlijk en ziet er prachtig uit, niks staat me tegen!”

Ik houd van rijden met mijn Harley omdat?

“Het is je kop lekker leeg maken, alleen of met de groep, lekker toeren, lekker kijken, rijden en genieten, anders dan in een blik zitten.”

 

H.O.G. Chapter?

“World Port Chapter, Rotterdam, een actief Chapter! De laatste tijd komen er meer jongeren bij, dat is leuk om te zien.”

 

Lid worden van de H.O.G. stelde mij in staat om?

“Vriendschap opbouwen, rijmaatjes krijgen, vaak met het Chapter mee te rijden.”

Hoe lang ben je H.O.G. lid?

“Vijf jaar.”

 

Mijn beste H.O.G. ervaring was?

Een hele grote ride-out, samen met andere chapters meegereden, maar ook Charity Events, Goede Doelen ritten met ‘t Chapter met steun van de H.O.G., iets leuks doen en tegelijkertijd iets goeds doen.”

 

H.O.G. is voor mij?

Een hele hechte vriendenclub, waarvan je nog niet al je vrienden hebt ontmoet.”

Hoe bevalt H.O.G. voor jou als jonger persoon? “Je wordt heel positief ontvangen, leuk en gezellig, staat overal voor open, echt een warm bad. Niks geen ‘broekie moet nog alles leren’ mentaliteit of weet ik wat.

Wat doe je zelf om jongeren te stimuleren motor / H-D te rijden?

“Ik vertel natuurlijk graag over motorrijden, hoe heerlijk dat is en zal altijd H-D stimuleren Sportmotoren heb ik niks mee, zo’n Harley rijdt gewoon lekker relaxt, gewoon op je gemak, het geeft je rust.”

Heb je nog een bepaalde taak, rol, functie bij het H.O.G Chapter, of zou je dat willen in de toekomst? 

“Ik probeer wel eens wat mee te denken, ‘t heeft door corona lang stilgelegen. Wellicht in de toekomst een rol zoals Road Captain vervullen.”

Hoe lang rijd je al Harley?

“Vijf jaar, ik heb gewacht tot mijn 24ste, toen kon ik gelijk voor ‘t groot rijbewijs gaan, maar voor ik mijn rijbewijs had, had ik mijn Harley al gekocht!”

Waarom H-D?

“Mijn vader, eigenlijk de hele familie, heeft altijd motor, H-D gereden. Ik vind sportmotoren niks, ik wilde een cruiser, dan blijft alleen Harley over, niet alleen vanwege de looks maar ook het geluid en hoe hij rijdt; er is maar één motor, Harley!”

Wat vind je het leukste om te rijden in je eigen regio?

“Van stad tot platteland, je kan alles vinden, het is hier heel divers, voor elke stemming is er wel wat. Als je gaat motorrijden zie je veel meer, je kijkt om je heen en ziet ‘hé, dat is ook allemaal bij mij in de buurt!’ Voor elke bui is er wel wat, van drukte in de stad tot rust op het platteland.”

Hoelang heb je je motorrijbewijs al? 

“Vijf jaar.”

Heb je al eens een extra (rijvaardigheid-) cursus gevolgd?

“Ja, ik heb vorig jaar een van de KNMV gevolgd, een verhoogde rijvaardigheidsopleiding.”

Wat is jouw leukste ervaring met jouw H-D?

“Nou ja, ik denk toch wel elke kilometer van die 16.000 die ik heb gereden, ook die cursus was geweldig, ik heb daar veel geleerd. Grote ride-outs en Charity Runs, maar ik kan mij ook nog de eerste kilometers nog heel goed herinneren, ‘Dit is nu echt mijn Harley!’ dacht ik toen.”

Wat is de mooiste trip of route die je hebt gereden?

“Een keer half rondje IJsselmeer, helemaal binnendoor, heel mooi al die diversiteit, maar ik wil ook nog heel graag een keertje door naar Limburg en dan naar het buitenland.”

Is er een route of trip die je graag zelf wilt rijden, ervaren?

“Het liefste zou ik een keer naar Italië gaan, door de bergen rijden.”

Bij welke dealer kom je?

“H-D Rotterdam.”

Sleutel je zelf wel eens aan je motor?

“Hele kleine dingetjes, maar het grote onderhoud laat ik doen bij Ron, H-D Rotterdam.”

Wat is er aan jouw motor gecustomized?

“Er zit een verhoogd stuur op, een grotere benzinetank, forward controls, en in combinatie met het hogere stuur is het nu heerlijk comfortabel, dat was echt een hele verbetering. Verder zitten er tassen op, bougiekabels in een andere kleur en handvatverwarming, kan ik er mooi de winter mee doorrijden!”

 

Wat zou je verder nog graag aan jouw motor willen doen?

“Ik zou zo gauw niets weten, hij is wat mij betreft helemaal perfect zoals ie is!”

Welk model staat op je verlanglijstje?

De Street Bob, het nieuwe model met het Softail frame.

 

Verdiep jij je wel eens in de geschiedenis van H-D?

“Ja zeker wel, ik vind het best wel interessant, en ik vind het heel leuk om er mee bezig te zijn, er over te horen en te leren.”

Welk Harley-Davidson model van vroeger vind je het mooiste en waarom?

“De eerste Fat Boy, de grijze met de gele streepjes. Ik kan me nog goed herinneren dat daar thuis altijd een poster van hing, prachtig.”

H-D is een echt cult icoon, draag jij dat ook uit?

“Ja, inderdaad met een T-shirt, zo draag ik ook vaak mijn vest met de Chapter logo’s etc..”

Er zijn veel films met een H-D in de hoofdrol, welke is jouw favoriet?

“Terminator vond ik heel erg gaaf. Easyrider heb ik alleen kleine stukjes van gezien, die moet ik nog wel een keertje helemaal zien, die staat dus nog op het lijstje.”

Waar hoop je in de toekomst op voor jezelf op wat betreft Harley en H.O.G?

“Gewoon dat we lekker door kunnen blijven rijden, stokje overdragen aan jongeren van mijn generatie en dat Harley ook wel echt Harley kan blijven, uniek! Ik hoop dat dat kan blijven, aangaande alle regelgeving, zoals geluid, emissie etc. Hopelijk wordt H-D niet als de andere merken een eenheidsworst. H-D is toch altijd z’n eigen ding geweest, ik hoop dat dat kan blijven.”

Wat voor plannen en dromen heb je nog?

Italië een rit door de Dolomieten rit en USA Route 66. Verder heerlijk door blijven rijden, het geeft weer een heel ander gevoel als je daar op de motor rijdt. Ik gebruik mijn motor ook voor woonwerk verkeer, misschien daarvoor ooit upgraden naar een grotere motor, maar voor nu is deze nog helemaal perfect. Ons Chapter organiseert begin van het seizoen, in maart, een een- of tweedaagse bijeenkomst waarbij we dan oefeningen doen. Zoals slalommen en zo, dat doen we dan op een groot parkeerterrein. Iedereen komt dan en kijkt zo van, ‘kijk mij eens met m’n grote bakbeest!’, maar ik fiets daar dan lachend tussendoor!”

Tenslotte merkt Jake nog op:

 “Ik ben zelf beetje oldschool liefhebber, dus ik heb geen telefoonhouder of gps op mijn motor, maar ik wil het moment beleven en lekker om me heen kijken. Als ik de route echt niet weet, staat die op een stuk tape op mijn tank geplakt!

(Interview door Onno Wieringa – madnessphotography.nl)

bottom of page