top of page
11.jpg

3.1

H.O.G.® LOVE STORIES

H.O.G.® Benelux

JARNO DEKKER

Jarno Dekker is 33 en lid van het Rock City Chapter 

Sinds wanneer heb je je rijbewijs?

“Ik haalde op mijn negentiende mijn rijbewijs.”

Welk model H-D rijd je?

“Street Glide Special.”

 

Hoe heb je Harley-Davidson ontdekt?

“Via mijn ouders, ik was veertien toen mijn vader zijn eerste Harley kocht, dat was een Fat Boy en sindsdien ben ik heel vaak achterop mee geweest, maar mijn moeder wilde natuurlijk ook graag mee! Daarna, toen mijn moeder ook een motor had, kon ik nog vaker mee achterop. En dat heeft er eigenlijk voor gezorgd dat toen ik achttien was, ik zelf gelijk voor mijn motorrijbewijs ben gegaan. Harley rijders heb ik ontmoet via H.O.G. en mijn ouders. Mijn zus is begonnen omdat ze zag hoe mijn vader en ik motorreden. Mijn moeder is een tijdje gestopt, maar zat toen toch weer te twijfelen. Dus, die heeft nu een Sportster 883 Super Low gekocht en mijn zus rijdt op een Street Bob. Mijn vader rijdt op een Ultra Glide Limited en mijn moeders eerste motor was een Dyna Low Rider, toen een Softail, en daarna heeft ze ook nog een Dyna Glide Switchback gehad.” 

Ik houd van mijn Harley omdat... 

“Rijden op de Harley is gewoon superleuk om te doen. Bij Harley krijg je er gewoon een heel stuk meer bij. Het gezelschap, de grote groep, de evenementen.”

Waarom heb je voor de Street Glide gekozen?

"Toen ik begon met Harley rijden waren er twee motoren die ik nooit wilde, de Ultra Touring en de Sportster. Toen ik op het punt stond om een Harley te kopen was net de Iron uitgekomen. Dat vond ik toen zo’n vet ding, ondanks dat het een Sportster was, dat ik daar gelijk voor gegaan ben. Door de jaren heen, de Tourings veranderden, en de Street Glide is gewoon een heel gaaf ding geworden. De laatste tijd ga ik daarom toch meer weg, vriendin mee, bagage mee, lekker samen op pad en toen leek me dat toch wel heel aantrekkelijk.”

08jarno.jpg

Waarom wilde je nooit een Sportster rijden?

“Hij trok me niet zo aan, maar die Iron daar heeft Harley gewoon heel goed gekeken, naar wat andere mensen en customizers bouwen. Ik zag dat ding op een gegeven moment als tweedehands te koop staan. Ik was negentien, ik had wel wat geld maar nooit genoeg ervoor. Toen wilde papa toch met mij gaan kijken. We hebben toen met Marco, de eigenaar van Motor Saloon in Amersfoort, gepraat. Hij gaf mij een gigantisch goede deal en ik heb gelijk getekend en toen wachten maar! Ik was dus negentien, eigenlijk mocht ik geen proefrondje doen, maar toen heeft hij me toch even laten rijden. Vanaf dat moment was het die motor en ik. We konden lezen en schrijven, ondanks dat het mijn eerste motor was. Ik heb daar heel veel plezier van gehad, de enige reden dat ik hem toen heb weggedaan, is omdat ik bij het Chapter Road Captain werd en toen wilde mijn vriendin ook mee. Ik moet wel zeggen dat ik de Sportster toch een geweldige fiets vind, ik heb er ongelooflijk veel plezier van gehad, het zijn heerlijke gooi en smijtfietsen waar je heerlijk mee kunt sturen! Bij het Chapter zeiden de mensen dat ze rustig zouden rijden, zodat ik ze bij zou kunnen houden. Veel mensen dachten dat ze rustig moesten rijden voor mij, omdat ik zo jong was, en omdat ik op een Sportster reed. Al die HOG-ers dachten ‘jong gastje’ en probeerden je gerust te stellen, maar ik was veel sneller dan hen!”

Wat is jouw beste H.O.G. ervaring?

“Daytona Bike Week, ik was op een geven moment op zo’n swapmeet, waar Jan en Alleman onderdelen en dingen verkochten. Ik had toevallig mijn hesje met mijn H.O.G. embleem er op aan. Er kwam echt een stokoude vrouw van in de zeventig aan en die sprak me erop aan, dat ze nog nooit zo’n jong iemand had gezien die bij de H.O.G. zat. Zij gaf mij een ingelijste H.O.G. jaarbadge, het was er eentje die heel oud bleek te zijn, uit de beginjaren van de H.O.G., ik geloof één of twee jaar nadat H.O.G. was opgericht. Dit gebeurde tijdens die trip in 2016.”

 

H.O.G. is voor mij...

“Ik heb mijn hele jeugd bij de Scouting gezeten, H.O.G. is eigenlijk vergelijkbaar, maar dan met motoren erbij. Het is een groep gasten waar je leuke dingen mee doet, er is wel eens wat, maar dat heb je overal. Je doet de gaafste dingen, soms debiele dingen. Het is een fijne omgeving, ik had net een relatie en ook zij werd gelijk opgenomen in de groep. Het is gewoon een heel vriendelijk gebeuren.”

Hoe bevalt de H.O.G. voor jou als jonger persoon?

“Het is leuk, ook om op andere evenementen met andere chapters in contact te komen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het lidmaatschap qua financiële voordelen nu vooral voor jongeren wat minder vind, vroeger kreeg je bijvoorbeeld bij sommige motels en veel dingen een beetje korting, en op dat gebied vind ik het nu wel een beetje armoedig. Toen gaven ze ook nog wel eens wat terug, zoals trainingen. Ik vind dat het nu wel weer wat meer mag, maar ik denk dat het vooral aan Amerika ligt, hoe dat in Europa verder gaat.”

 

Wat is jouw rol in het Chapter?

“Ik zit in het bestuur, ik ben Communications Officer, ik regel de website, de nieuwsbrief, de redactie voor het blad dat we twee keer per jaar uitbrengen, dat doe ik nu bijna twee jaar. Daarnaast ben ik nu bijna zes jaar Road Captain. “

 

Wat vind je het leukst aan het rijden in je eigen regio?

“Ik rij al best wel veel, dus ik heb niet echt iets waarvan ik echt specifiek zeg, dit is supergaaf. Nederland is ook niet zo heel groot, maar de bochtjes en de dijkjes en zo, die blijven wel het leukst. Op vrijdagavond probeer ik altijd even naar de kust te gaan, om daar dan op het moment van de zonsondergang te zijn, dat is toch wel heel leuk. Verder is het ook een uitdaging om leuke tochten uit te zetten om die met de groep te rijden.”

Waarom Harley?

“Het is toch het gevoel, en ik ben ermee opgegroeid. Het rijdt heerlijk. Zeker die Street Glide, dat is het lekkerste wat ik ooit heb gereden, ondanks dat hij zo laag is. Ik heb hem van achter dus ook echt wel wat verhoogd om beter die bochten te kunnen pakken. Het gevoel, het geluid, de rijeigenschappen van het ding.” 

 

Heb je al eens een extra (rijvaardigheid-)cursus gevolgd?

“Ja ik heb de Safe Riders Training gedaan.  Iedereen raad hem aan, ik ook, het geeft je zoveel zelfverzekerdheid en daardoor kan ik nu ook veel beter op nat wegdek rijden en met een motor met volle koffers, dat heeft heel veel geholpen. Slalom, korte bochtjes, manoeuvreren, ik weet niet goed hoe ik het moet zeggen, maar je krijgt een soort gevoelsritme en leert dingen te durven, je zelfverzekerder te maken, in lastige omstandigheden, maar zeker ook om goed en snel te reageren op onverwachte situaties.” 

 

Wat is je leukste ervaring met je Harley?

“Ik heb er nog niet zo heel veel, maar zeker; de eerste kilometertjes rijden met mijn nieuwe motor! Maar ook naar Noorwegen, dat was wel heel gaaf. Je leert je motor ook wel heel goed kennen als je naar de bergen gaat.”

 

Wat was jouw mooiste trip?

“Noorwegen dus, elke tunnel of bocht die je doorgaat, je komt gewoon in een heel ander landschap terecht, ook de mensen zijn super vriendelijk. Amerika was ook wel heel cool, zonder helm en alles. Florida op zich is verder niet zo heel interessant qua motorrijden.”

Heb jij nog een trip of route die je ooit zelf wilt rijden? “Ik zou heel graag een keer Route 66 willen rijden, dat is gewoon iets wat je gedaan moet hebben. Mijn vader is al een tijdje bezig om de hele route uit Easy Rider na te maken, voor zo ver mogelijk, het waren natuurlijk allemaal losse stukken. Er is ook nog zo veel dat ik wil rijden, ook in de buurt, Duitsland, Italië, Zwitserland.”

 

Sleutel je zelf wel eens?

“Bij deze motor laat ik in ieder geval de servicebeurt door de dealer doen, bij de vorige heb ik het voornamelijk zelf gedaan, ik was tenslotte een arme student. Bij deze motor laat ik het onderhoud door de dealer doen, maar doe ik zelf wel eens wat kleine dingetjes.”

 

Wat is er verder aan je motor gecustomized?

“De handvatten en de hendels, nieuwe Screamin’ Eagle uitlaten, en nog wat dingen.”

 

Zijn er nog dingen die je aan de motor zou willen doen, of laten doen?

“Andere nokkenassen en een CVO achterspatbord.”  

 

Welk model staat op je verlanglijstje?

“Een CVO zou ik wel willen, maar die wordt nu zoveel verkocht dat hij niet speciaal meer is.”

Verdiep je je wel is in de geschiedenis van Harley, lees je eens boeken of kijk je oude films, foto’s? “Ik weet er heel veel over, ik heb er eigenlijk bijzonder weinig boeken over gelezen, maar ik heb het er met bijvoorbeeld mijn vader vaak over, en dan raak je gewoon diep in het gesprek. Over de jaren heb ik al heel wat kennis verzameld.”

 

Welk model van vroeger vind je mooi?

“De XR 750 zou ik het liefst willen, maar helaas niet haalbaar. Te duur…”

 

Draag je naar de buitenwereld uit dat je Harley rijdt?

“Ik draag bijna nooit iets zonder Harley er op.”

 

Kijk je wel eens naar films of series met H-D in de hoofdrol?

“Ik zou niet snel een film speciaal daarvoor kijken, World Fastest Indian, die blijf ik wel heel bijzonder vinden.”

 

Hoe zie je jezelf met Harley, H.O.G. in de toekomst?

“Graag weer evenementen meemaken. Zoals de 120th in Budapest bijvoorbeeld.”

 

Wat zijn je plannen en dromen voor de toekomst?

“Ik ben net begonnen met een nieuwe baan, en daar hoop ik genoeg mee te verdienen om in de toekomst een eigen huisje te bouwen met een garage waar ik kan sleutelen. Maar eigenlijk ben ik wel tevreden op het moment.”

(Interview by Onno Wieringa – madnessphotography.nl)

Ik ben fan van mijn Harley omdat...

“Je ervaart dingen waar je normaalgesproken niet zou snel mee in aanraking zou komen. Zoals de evenementen, ik ben naar Daytona Bike Week geweest en dat zijn dingen die als je in het circuit zit, meemaakt, en dat is gewoon heel gaaf. Dat zijn hele waardevolle ervaringen.”

Ik houd van rijden met mijn Harley omdat? “Als je op de motor stapt dan let je alleen op het motorrijden en dan hoef je nergens anders aan te denken, even je kop leeg waaien.”

Hoelang zit je al bij de H.O.G.?

“Toen ik veertien was, via mijn vader. En vanaf mijn 19e  toen ik zelf een motor kocht, helemaal zelf, en ik ben nooit weggegaan.” 

 

Lid worden van de H.O.G. stelde jou in staat tot?

“Mensen leren kennen waar je anders niet mee in aanraking was gekomen. En bij Motor Saloon zeker, daar heb je gewoon een gigantische groep, er zitten echt heel veel mensen in het Chapter, die krijg je er gelijk bij.  Dat zou ik voor geen goud zou willen missen.”

bottom of page