top of page
11.jpg

3.1

H.O.G.® LOVE STORIES

H.O.G.® Benelux

Laurens Neyens

Laurens Neyens is 27 jaar en is lid van het H.O.G. Chapter in Ghent, België oftewel Ghent Chapter Belgium. 

Welk H-D model heb je?

“Een zwarte Sport Glide uit 2021”

 

Wanneer heb je jouw Harley gekocht?

“Nieuw gekocht bij Harley-Davidson Gent.”

 

Ik ontdekte Harley-Davidson toen ik...

“Het zal al heel vroeg zijn geweest, waarschijnlijk zonder toen al te weten dat het Harley-Davidson was. Ik zou gerust kunnen zeggen dat ik toen een jaar of vijf was of zo. Ik hoorde het gegrom van een uitlaat, zo’n mooi geluid dat ik mijn hoofd omdraaide en riep papa, mama, een motor! Ik heb toen natuurlijk niet geweten dat het een Harley was, maar achteraf gezien denk ik, het zal sowieso een Harley geweest zijn. Die unieke sound is onmiskenbaar.”

 

Ik houd van mijn Harley omdat...

“Het voor mij de ultieme vrijheid betekent. Als er benzine in zit, dan kan ik vertrekken wanneer ik wil, dan heb ik verder geen restricties meer. Het is het enige moment dat je aan de wereld van vandaag kan ontsnappen. Je denkt aan het rijden, aan de mooie omgeving, het gevoel van ik en de motor samen en natuurlijk het ronken. Even niet aan de dagelijkse zorgen denken.”

04laurens.jpg

Ik heb voor dit model gekozen omdat...

“Ik ging in eerste instantie naar H-D Gent voor de Breakout, ik was helemaal verliefd geworden op dit model vanwege de dikke achterband, maar die viel wat buiten het budget. Ik keek toen met de dealer naar de Sport Glide en toen was het prijs. Het modulaire van dit model, samen met de forward controls en de sportieve upside-down voorvork vond ik de ideale match, een vlotte en sportieve rijervaring. Ik dacht gelijk ‘dit is het!’” 

 

Hoeveel kilometer rij je ongeveer per jaar?

“Op het eerste jaar zat ik op 11.000.”

 

Ik ben fan van mijn Harley omdat...

“Vooral ook omdat het model moduleerbaar is. Ik heb dus die zijkoffers en die haal ik er makkelijk op en af. Ik moet eerlijk zeggen ik vind de motor mooier zonder de koffers, dus die haal ik er daarom meestal vanaf. Voor de kleinere verplaatsingen rijd ik met een stijlvol klein leren swingarm tasje, makkelijk voor naar evenementen te rijden en van bar tot bar. Voor een grote reis gebruik ik dan de zijkoffers. Daar past alles makkelijk in wat ik nodig heb en hoef ik dus niet nog andere bagage op mijn motor te binden. Het op en afnemen van de koffers gaat zo snel dat als het nodig mocht zijn ik binnen een kwartiertje vertrokken kan zijn.”

Lid worden van de H.O.G. stelde mij in staat om...

“Ik heb de motor in juli gekocht en in augustus reeds meegereden met het Ghent Chapter. Graag wilde ik voor mijzelf nieuwe routes ontdekken, op plaatsen komen waar ik anders nooit zou gaan. Vooral het rijden in groep vind ik heel bijzonder en waardevol. Er is niets zo tof als samen met de vrienden van Gent vertrekken, heel wat mee te maken en dan terug te komen en te denken, ‘Wow! Dit was zalig!’ Met een groep moet je ook leren rijden, door samen te rijden doe je een heel andere ervaring op. Het vertrouwen leggen in de ander terwijl de snelheid stijgt, het zorgen voor elkaar, dan pas leer je elkaar echt kennen. Desalniettemin rijd ik ook heel graag alleen. Ik heb al veel reisjes gemaakt alleen, maar samen neem je de herinneringen toch beter in je op, het is veel memorabeler dan alleen rijden. Sowieso doe ik nu ook veel meer evenementen, waar ik anders nooit heen geweest was. Denk gewoon alleen al aan de Open House dagen. Om dan achter de bar te staan, vind ik gewoon supertof.  Als al die H-D liefhebbers dan een drankje komen halen en je de passie met elkaar kan delen. Op zulke dagen vind ik het leuk om video's te maken van de motoren en die op YouTube te zetten, een soort van aftermovie van de dag. Deze zomer ben ik ook mee geweest naar een treffen bij Stavelot, ongeveer 150 motoren. Telkens weer krijg ik een wow-effect bij een dergelijke opkomst. Dan samen een mooie route, veel plezier en een lekkere BBQ delen. Beter wordt het niet.” 

 

Hoe lang ben je H.O.G. lid?

”De motor heb ik in juli één jaar, dus ben ik een jaar lid nu. Bij de aankoop van een nieuwe motor word je namelijk automatisch een H.O.G. lidmaatschap aangeboden. Dat is een mooie geste van H-D en zelfs al betaal je het jaar erna gewoon je lidmaatschapsgeld, krijg je echt waar voor je centen.  Zeker als je er alles probeert uit te halen en vele evenementen bijwoont. Er wordt nu heel veel georganiseerd, het lijkt of men de COVID-periode wil inhalen. Nu is het dus echt de moeite”

 

Mijn beste H.O.G. ervaring was?

“Dat is een moeilijke keuze, maar dan kies ik toch het weekend in Vielsalm, de H.O.G. Benelux Rally. Het was heel erg warm met zo rond de 34 graden. We hadden best een beetje gepusht om daar mooi op tijd te zijn zodat we daar direct vroeg konden beginnen feesten. We hadden de motoren daarom bij aankomst recht voor de inschrijving neergezet. We reden zo net niet de welkomstbalie binnen. De motoren moesten we eigenlijk daar gelijk weghalen, want die mochten we daar vanzelfsprekend helemaal niet parkeren. Het inschrijven ging niet bij iedereen van het Chapter even vlot en de organisatie verzocht reeds voor de vierde maal de motoren te verplaatsen. We mochten toen langs de tent, langs het meer wegrijden. Terloops was er daar een fotopunt van de H.O.G. zelf en ik stopte voor een groot doek en maakte het Peace-teken. Het werd een prachtige foto en dat is mijn mooiste H.O.G. herinnering voor mij!”

H.O.G. is voor mij?

“Voor mij is het ‘t meeste uit de Harley halen en dat in gezelschap, met vrienden die de passie en het rijplezier delen. Niet alleen op zondag een rondje om de kerk rijden, maar de grenzen verleggen en ondanks dat een Harley heel duur is, er toch veel kilometers mee rijden. Een H-D is niet alleen om in de garage te zetten! Het is misschien niet goed voor mijn portemonnee, maar ik rijd ‘m helemaal op!”

 

Hoe bevalt de H.O.G. voor jou als jonger persoon?

“Heb ik wel ‘s over nagedacht, waarom er niet meer jonge H-D rijders zijn. De instapprijs is voor een jonger persoon niet vaak makkelijk. Zeker nu de instapmodellen zoals de Sportster 883 er niet meer zijn, wordt het voor velen budgettair onmogelijk. Laten we eerlijk zijn, enkel tweedehands rest er dan nog een optie.”

Het is goed voor het merk als er door bekende sterren een puls wordt gegeven. Maar er is zeker wel nog iets te behalen. H-D en ook de H.O.G. zijn als merk heel modern, er is een mooie en duidelijke website. Ik hou ook enorm van de persvoorstellingen en ik kan bijvoorbeeld niet wachten om de nieuwe modellen weer te zien, zeker nu er een Anniversary jaar voor de deur staat. Op de Benelux-websites loopt deze kwaliteit niet altijd even goed door, het is voor mij niet altijd even duidelijk. Bijvoorbeeld bij de H.O.G. merchandising staat dat je eigen verantwoording hebt voor de lokale taxes. Echter toen ik belde, zouden de goederen uit Spanje verscheept worden en zou het dus toch niet van toepassing zijn, verwarrend. Voor de jongeren is een duidelijke en snelle website de basis, als H-D dan nog iets meer zou inzetten op bekendheid, lokaal. Dan ga je echt weer de jonge gasten overtuigen om toch nog wat verder te sparen.”

Wat doe je zelf om jongeren te stimuleren motor / H-D te rijden?

“Het klinkt misschien wat ‘dikke-nekkerig’ of narcistisch, maar ik straal al heel veel Harley uit denk ik. Iedereen in de buurt of van mijn vriendengroep kent mij als die jongen met een Harley. Verder heb ik een Instagram-account en YouTube-kanaal waarop ik regelmatig filmpjes en foto’s van mijn avonturen op de Open House en andere H.O.G. evenementen plaats. Dat zorgt er in elk geval voor dat mijn vriendenkring en iedereen die mij kent, mijn passie voor H-D mee kan beleven.” 

Wat is jouw rol in het H.O.G. Chapter?

Ik ben momenteel lid en draag geen bestuursfunctie. Wel sta ik altijd paraat om de handen uit de mouwen te stelen bij onze eigen evenementen.”

 

Hoe lang rij je Harley?

“Nu sinds juli 2021, dus iets meer dan een jaar.”

Waarom H-D?

“Het geluid, de geschiedenis en de stijl, dat is het belangrijkste. Echte American muscle met een goede grom!” 

Ik houd van rijden in mijn regio omdat?

“Ik vind sowieso de locatie van H-D Gent fantastisch, recht op die grote Kortrijksesteenweg. Alle garages van duurdere auto- en motorvoertuigen zijn daar gevestigd. Je krijgt dus een continue promenade van machtige voertuigen. Ook al is het lokaal, ik krijg daar zo’n beetje de ‘American vibes’, alsof je in L.A., Beverly Hills bent. Ik ga dan vaak in mijn café Den Barok op het terras zitten met zicht op de steenweg. De hele namiddag unieke en leuke passages, dat vind ik zo tof om te zien.” 

 

Ik heb mijn rijbewijs sinds?

“In België moet je wachten tot je 24-jarige leeftijd om een volledige A in één keer te behalen. Nog voor mijn verjaardag ben ik me gaan inschrijven bij de rijschool. Ik rijd dus ondertussen al drie jaar.” 

 

Heb je al eens een extra (rijvaardigheid-) cursus gevolgd?

“Nee, maar dat is wel iets wat ik in de toekomst zeker ga doen. Nu vind ik dit nog te vroeg want alles van de rijlessen zit mij nog vers in het geheugen. Ik had een Nederlandse lesgever die goed gehamerd heeft op de techniek. Tijdens mijn rijlessen heeft hij echt het één zijn met de motor benadrukt. Bij het bochtenwerk, als je bijvoorbeeld een bocht iets te snel neemt, rustig blijven en het stuur naar beneden drukken en mooi de bocht door sturen. Dit zit zo ingebakken, maar bijleren kan natuurlijk altijd.”

 

Leukste ervaring met jouw H-D?

“Ik reed op een mooie zomerdag een korte rit, ik weet zelfs niet eens meer precies waar. Ik had de motor op de cruise control gezet, de voeten vooruit uitgestrekt op de voetsteunen en toen mijn armen opengegooid. Ik was even volledig alleen met de motor, ik had het ultieme gevoel van vrijheid. Met de wind in mijn gezicht, dat gevoel is gewoon niet in woorden te vatten, het ultieme motormoment.”

 

Wat is de mooiste trip of route die je hebt gereden?

“Ik heb in mei een eigen ‘Ronde van Nederland’ gereden doorheen alle provincies. Ik was begonnen in Zeeland en zo langs de kust doorgereden naar het Noorden, via de Afsluitdijk naar Leeuwarden en zo naar Groningen. Eigenlijk wilde ik eens naar de Noordkaap, maar het werd dus eerst de ‘Nederlandse Noordkaap.’ De natuur, de goede wegen, het zicht over zee en land, Nederland is echt een parel dichtbij huis.”

 

Wat is de trip of route die je ooit wilt ervaren?

“Nu ik de ‘Nederlandse tussenstop’ heb gehad, moet ik natuurlijk naar de echte Noordkaap! Het schijnt daar nog adembenemender en uitgestrekter te zijn. Dat wil ik beleven!” 

 

Sleutel je zelf wel eens?

“Neen over het algemeen niet. De motor zit nu nog in de garantie, dus dan is het verstandiger niet zelf te gaan ‘prutsen’. Wel heb ik de valbeugel zelf gemonteerd, want hiermee zou je niet snel mee in de problemen kunnen komen qua garantie. Dit zijn natuurlijk maar drie vijzen, dus echt sleutelen kan je dit niet noemen.”

 

Wat is er aan jouw motor gecustomized?

“Nog niet heel veel, eerst voegde ik de valbeugel en een leren swingarm tasje toe. Ondertussen heb ik ook een volledige Stage 1 laten doen met open luchtfilter, nieuwe uitlaat en de tuning. Echt een must, hoe dat motorblok nu tot leven komt, is echt een wereld van verschil.” 

 

Wat zou je nog graag willen doen?

“Nog enkele cosmetische zaken voornamelijk. Nieuwe handgrepen, mini treeplanken. Een eenpersoonszadel en misschien op termijn toch nog apehangers.”

 

Welk model staat op je verlanglijstje?

“Sowieso de CVO Street Glide of de ST. Misschien komt er ook nog een mooie nieuwe uit de Icons Collectie, wie weet.
Sowieso ben ik ook enorm fan van de old skool choppers, mocht ik ooit zelf een kunnen ombouwen volledig met Springer voorvork en hardtail is dit een droom die uitkomt.”

 

Verdiep jij je wel eens in de geschiedenis van H-D?

“Ja, toch wel verschillende zaken. Op YouTube kan je al heel wat terugvinden over de geschiedenis van H-D zoals ook over Willie G. Ik heb ook verschillende boeken over H-D en de lifestyle. Ik zie heel graag de oude foto’s met de originele logo’s en belettering, waar denk ik de nieuwe kledinglijn van H-D op geïnspireerd is. Mooi dat die geschiedenis nu in een nieuwe vorm terugkomt. Die basis toen blijft toch het stoere karakter van H-D!”

 

Welk model van vroeger vind je het mooiste en waarom?

“Die oude choppers natuurlijk met van die Springer voorvorken.”

 

H-D is een echt cult icoon, draag jij dat ook uit?

“Het echt uitdragen denk ik niet. Allee, als je bij mij thuis zou kijken, heb ik wel verschillende zaken staan. Zo heb ik ook uit de doos waarin de motor is toegekomen, de verschillende symbolen van H-D uitgesneden. Maar er ligt ondertussen van alles in huis verspreid, ik heb ook zo’n plakkaat met ‘H-D parking only’ op de muur hangen en de koffiemokken zijn van H-D.  Ik zou eigenlijk graag alleen nog H-D kleding dragen, maar het budget laat dat niet altijd toe.”

 

Er zijn veel films met een H-D in de hoofdrol, welke is jouw favoriet?

“Bij de oudere films denk ik vooral aan de Terminator. Die film vind ik eigenlijk niet zo super, maar de motor is natuurlijk wel goed gekozen. Verder kijk ik enorm uit naar de nieuwe Fast and Furious film met daarin een volledig customized Pan America.”

 

Wat voor plannen en dromen heb je nog?

“Als ik alles zou kunnen laten vallen, alleen maar zou kunnen rijden. Dan gewoon alles documenteren en mijn verhaal met de wereld delen, dat lijkt mij echt top. Alleen leven met die vrijheid op de motor en daar dan nog eens mijn geld mee verdienen! What a dream! ”

 

Tot slot zegt Laurens:

“Ik wil jullie heel erg bedanken voor jullie interesse in de jonge Harley-Davidson rijder, ik voel mij trots en vereerd!”

(Interview by Onno Wieringa – madnessphotography.nl)

bottom of page