top of page
11.jpg

3.1

H.O.G.® LOVE STORIES

H.O.G.® Benelux

Lionel Strape

Lionel Strape, ook wel ‘Knacki’ genoemd, is 34 jaar, woont in België en is lid van het Orval Country Chapter Belgium.

Hoe kom je aan je bijnaam?

“Mijn bijnaam is ‘Knacki’. Laat me eerst al verduidelijken dat ik 1.70m groot ben en 70 kg weeg. Ik zat aan tafel met andere Orval County Chapter Bikers (OCCB'ers) en ik moet zeggen dat ik die dag tussen een hoop flinke jongens zat: de lichtste woog 90 kg en de zwaarste 130 kg. Maar dat houdt mij niet tegen. Wij waren elkaar aan het plagen toen een van hen tegen mij zei ‘Houdt u maar een beetje in kleine …precies een worstje tussen de frikadellen …en er werd unaniem gekozen voor mijn bijnaam Knacki. Maar die bijnaam kreeg nog een heel andere dimensie toen een Duitse vriend mij vroeg of ik wist wat ‘der Knacki’ in het Duits betekent, LOL!”

 

Wat is je huidige H-D?

“In mei 2020 kocht ik mijn eerste Harley, een Street 750, mijn eerste Harley maar ook mijn eerste motorfiets. Op 9 april 2021 kocht ik mijn huidige motor, een Sport Glide.”

 

Ik hou van mijn Harley omdat...

“Zij is een perfect compromis is tussen mijn hobby, een voertuig voor woon-werkverkeer en om op reis te gaan. En dat alles wetende dat, als ik wat meer power wil, ik gewoon aan de gashendel draai. Ik weet dat mijn motor dan meteen reageert! En na een zware werkdag is de rit naar huis de beste manier om te ontstressen.”

01lionel.jpg

Waarom ik dit model gekozen heb?

“Na mijn eerste 6.000 km op mijn kleine en eerste motorfiets, wist ik wat ik wilde, en wat ik niet meer wil! Bye bye centraal geplaatste voetsteunen, hello forward controls! Hallo zadeltassen. Dat is een stuk gemakkelijker om te reizen en om elke dag te gaan werken. En het motorblok, dat is puur plezier. Trouwens, als ik kijk naar mijn evolutie in functie van mijn leeftijd, vind ik dat ik het er niet slecht van af breng: toen ik 16 jaar was reed ik 50cc en af en toe een 125cc, met 32 jaar een 750 cc en nu, met 33 jaar, een 107 C.I. oftewel 1750 cc; een factor 35 tussen het begin en vandaag!”

Hoeveel kilometer rijd je ongeveer per jaar?

“Ik heb net het onderhoud laten doen op 16.000 km, en dat terwijl ik de motor zestien maanden heb, waarvan zij een paar maanden in de winterstalling heeft gestaan.”

 

Ik rijd graag met mijn Harley omdat...

“Het veel meer is dan alleen motorrijden, het is een geheel. In een groep rijden en activiteiten doen als groep, dat is een enorm pluspunt. Dat zijn principes die je niet gauw vindt bij andere merken.”

 

Dankzij mijn H.O.G.-lidmaatschap kan ik...

“Mensen ontmoeten, deel uitmaken van een Chapter. Dat biedt mij de kans om mensen van allerlei pluimage te leren kennen. En altijd heel sympathiek terwijl we elkaar eigenlijk niet kennen. Met een knipoogje naar het Nene Valley Chapter, Ghent Chapter en het Lemanic Coast Chapter!”

Hoelang ben je al lid van de H.O.G.?

“Sinds ik mijn eerste motorfiets kocht.”

 

Mijn beste H.O.G.-ervaring tot dusver?

“Ik heb mijn motorrijbewijs gehaald tijdens de pandemie, dus de grote evenementen ontdek ik nu pas. Maar ik moet zeggen dat de recentste evenementen buitengewoon waren, zowel qua activiteiten, als de mensen die ik ontmoet heb. The Great Relay, The Great Rally in Vielsalm en onlangs Morzine. Maar de verschillende ride-outs die we onderling hebben gedaan met OCCB en vrienden van het Chapter, waren ook heel plezierig en we hebben heel goed gelachen.”

 

Wat vind jij als jongere persoon van de H.O.G.?

“Het leeftijdsverschil is geen enkel probleem. Het gaat er allemaal om elkaar te helpen, te respecteren en met elkaar te delen. De leeftijd speelt uiteindelijk geen enkele rol. Als het erop aankomt zijn we een bende jonge vlegels! Ik hou me anderzijds niet in om ze te plagen over ons leeftijdsverschil.… en zij houden zich niet in om hetzelfde te doen bij mij. Kortom, plagen is liefde vragen. En je wendt aan de mottenballengeur ….”

 

Wat doe jij zelf om jongeren aan te moedigen om met een motor / een H-D te gaan rijden?

“Niet veel, eerlijk gezegd. Een beeld zegt meer dan duizend woorden: het simpele feit dat mijn vrienden en vriendinnen mij zien motorrijden, dat zegt genoeg. Er zijn er al die mijn theorieboek voor het motorrijexamen hebben gevraagd.”

Welke rol heb jij in het H.O.G. Chapter?

“Ik heb eigenlijk geen specifieke rol, ik help liever een handje en blijf op de achtergrond; vergeet ook niet dat ik nog maar twee jaar bij het Chapter ben.

Maar ik knutsel wel graag en lever mijn bijdrage door spelletjes te maken voor onze jaarlijkse Rally. We hebben het genoegen om al sinds vele jaren andere chapters te ontvangen, zoals het Nene Valley Chapter waarmee we sinds 2006 verbroederd zijn. En ik wil ook nog even zeggen dat we heel trots zijn dat we een formule voorstellen tijdens een weekend. Dat geeft ons de kans om een glas te drinken en twee avonden door te brengen met lachen en plezier maken en wat te dromen van een betere wereld.

Op mijn actief staan mijn capaciteit om heel wat bier te drinken en een spel met een elektrisch parcours, maar hier is dat geen geluid of licht, maar bij een verkeerde manipulatie word je gestraft met 1000 Volt. Je begrijpt meteen dat bepaalde bikers hun viriliteit een beetje verliezen bij zo een stoot. Verder heb ik met een ander lid van ons Chapter, Jeff, die veel talent heeft voor ijzerwerk een idee opgenomen om een wedstrijd bijlen werpen. En we hebben ons woord gehouden. Het doet ons plezier om te zien dat de leden van andere chapters het fijn vinden om dit spel te spelen.  

Voor wat de organisatie binnen het OCCB Chapter betreft, heb ik de opleiding voor Road Captain gevolgd die de H.O.G. aanbiedt. Mijn peter heeft mij zin gegeven om die opleiding te volgen, hij is onze Head Road Captain en Safety Officer. En het is altijd een pluspunt als je de basisprincipes van het motorrijden nog eens kan herhalen. Een kleine herhaling kan nooit kwaad. Ik neem meteen de gelegenheid te baat om hier onze drie instructeurs te bedanken.

 Ja, ik gebruikte daarnet het woord 'peter': de voormalige director van ons Chapter had al sinds jaren een systeem met een peterschap ingevoerd. Kort uitgelegd: nieuwe leden, jong of minder jong, hebben zo een persoon waar ze bij terecht kunnen, zodat de integratie van nieuwe mensen in de club vlot verloopt.”

 

Hoe lang rijd je al met een Harley?

“Ik heb sinds twee jaar een motorrijbewijs.”

 

Waarom H-D?

“Dat is een goede vraag, het is allemaal begonnen met een collega bij mij op het werk. In de jaren 2010, zat ik in mijn twintiger jaren en heb ik het theoretische examen afgelegd omdat ik wist dat de wetgeving in België zou veranderen. Ik heb een rijschool gecontacteerd en daar zeiden ze mij dat er helemaal geen plaats meer was en dat ik mijn examen moest afleggen volgens het nieuwe systeem. Ik zat krap bij kas, ik kwam net van school, en ik heb het project even moeten parkeren. Daarna was het tijd voor een huis en om een familie te stichten met mijn vrouw. Kortom, de bikerdroom werd opzijgeschoven. Tien jaar later is mijn huis klaar en zijn wij de gelukkige ouders van twee kinderen. In oktober 2019 veranderde ik van job en kwam terecht op een dienst waar vier van de acht mensen motorrijders zijn. Kortom, aan de koffiemachine wordt over motoren gepraat, aan het fotokopieertoestel en tijdens de middagpauze ook. En zij filteren door de file terwijl ik me zit te ergeren in mijn auto. En voor deze nieuwe job, moet ik een opleiding volgen. En dus steekt het idee van het rijbewijs weer de kop op en dus zeg ik ‘oké’, maar ik ga ook een tweede opleiding volgen en dat zal er eentje voor mezelf zijn, dus ik begin weer aan het rijbewijs.

En dan moet ik een motorfiets kiezen. Om eerlijk te zijn, ik dacht eerst aan een Japanner, wat een idee als ik er nu over nadenk! Toen zei een van mijn collega’s ‘Kijk eens bij Harley, ze hebben een 750 die je wel zal bevallen als eerste motor en dan kan je meteen de Harley filosofie en spirit ontdekken. En dan neem ik nog niet eens in overweging dat een Harley niet aan waarde verliest als je hem opnieuw verkoopt.’ Uit nieuwsgierigheid ging ik een kijken op het Mc Auliffeplein in Bastogne waar het vertrekpunt was van een rit georganiseerd door het Orval County Chapter. Ik was meteen verkocht door het geluid en de zin voor kameraadschap, mijn keuze was gemaakt!

Ha! En die bewuste collega? Dat is Eric, onze Head Road Captain en Safety Officer. Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik hem vroeg om mijn peter te zijn. Van die keuze heb ik overigens nog geen seconde spijt gehad.  Zo zie je maar dat toevallige ontmoetingen tot veel moois kunnen leiden!”

Ik rijd graag met de motor in mijn regio omdat? “Mijn regio, dat zijn de Ardennen en de Gaumestreek,  er zijn lelijkere plaatsen, niet?! Mooie bochten, vergezichten met weides en bossen, kleine weggetjes op het platteland, en zo kan ik nog even doorgaan. Onze provincie Luxemburg biedt ons fantastische landschappen. Luxemburgse vrienden, je moet je daar soms even aan herinneren, want we zijn geneigd om het te vergeten. Tegen de andere Chapters zou ik zeggen; ‘Kom eens een rit maken bij ons, jullie zullen niet teleurgesteld zijn.’”

 

Ik rijd met een motor sinds...

“2020”

 

Heb je al eens een (extra) rijvaardigheidstraining gevolgd?

“Ja, voor Road Captain.”  

Jouw H-D-dealer?

“Harley-Davidson Luxemburg”

 

Wat heb je gecustomized aan je motorfiets?

“Ik geef mezelf elk jaar een klein budget om te customizen, ik ben begonnen met iets heel eenvoudigs: andere richtingaanwijzers en benzinedop. Verder heb ik een tour pack gekocht, en ik heb het zadel vervangen door een ‘comfort’ zadel zodat mijn vrouw lekker zit. Maar ik ben ook blij met dat zadel, en onlangs kocht ik een sissybar met een gepersonaliseerde inleg.”

 

Wat zou je nog willen doen?

“Volgend jaar wil ik mijn originele stuur vervangen door een Fused Lo stuur met andere handvatten, en nog wat andere bijhorende elementen er bovenop.”

 

Welk model staat er op jouw verlanglijst?

“De Road Glide CVO. Maar dat zal een wens blijven, gezien mijn gestalte.”

 

Heb jij je wel eens verdiept in de geschiedenis van H-D?

“Ja, maar pas later. Ten eerste dankzij de gesprekken met de andere gepassioneerden van mijn Chapter,  en ten tweede dankzij een heel goede reeks in drie afleveringen: Harley and the Davidsons, en daarna via verschillende reportages op internet en in tijdschriften.”

 

Welk model uit het verleden vind je het mooist en waarom?

“H-D ‘Liberator’ WLA 750 zijklepper. Door het gebied waar ik van afkomstig ben (Houffalize en Bastogne) heb ik me altijd verdiept in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. En dan vooral door het feit dat mijn grootouders die helaas meegemaakt hebben, en dan meer specifiek in de regio Bastogne. Dus telkens als ik een Harley-Davidson WLA zie op commemoraties, in musea en dergelijke, gewoon prachtig.”

 

Er zijn veel films met een H-D in de hoofdrol, wat is je favoriete film?

“De wat oudere mensen zullen Easy Rider zeggen, de wat minder oude mensen Harley Davidson & the Malboro man. Ik ken die films wel, maar het is de motor uit Wolverine en Terminator die mij zijn bijgebleven toen ik een kind was. En dan heb je ook nog Wild Hogs maar dat is een ander genre.”

 

Wat hoop je in de toekomst voor jezelf / Harley / H.O.G.?

“Haaa, als de H.O.G. het hele chapter OCCB wil uitnodigen om Route 66 te rijden, waarom niet?”

 

Welke projecten en dromen heb je nog?

“Qua droom zou Route 66 helemaal niet slecht zijn. Er zijn leden van het chapter OCCB die het een paar jaar geleden gedaan hebben, in 2013. Maar concreter zou ik graag the Freedom Road willen rijden.  En in een nabije toekomst, eind september, gaan we naar Ride To The Wall (RTTW). Een ceremonie als eerbetoon aan de Engelse soldaten die in de strijd zijn gesneuveld, opgericht door Martin Dickinson, director van het Nene Valley chapter.”

 

Lionel tenslotte:

“Ik wil dit interview afsluiten met een citaat van een beroemde dokter, dat ik lichtjes heb aangepast: ‘In het leven moet je het groot zien, al is het reizen in het zadel van een motorfiets, en kies er dan meteen eentje die een smoel heeft!’

(Interview by Onno Wieringa – madnessphotography.nl)

bottom of page